top of page

ПРИЛЕП И БИТОЛА ВО ЕДЕН ДЕН

Лоциран во централниот дел на Македонија, Прилеп е еден од најстарите градови во земјата, историски град во кој имате можност да го почувствувате духот на средновековната ера,  да се прошетате покрај зградите со Отоманска архитектура,  да разгледате прекрасни културни споменици, живописна природа како и да вкусите одлична традиционална кујна. Постојат повеќе причини поради кои треба да го посетите Прилеп, градот на тутунот и светски познатиот мермер. Градот Битола е познат како град на конзулите. За време на Отоманското владеење, во Битола постоеле конзулати од 12 земји , додека истовремето постоеле и престижни училишта во градот вклучувајќи ја воената академија во која меѓу другите се школувал и познатиот турски реформатор Кемал Ататурк.

08:00

Тргнување од Скопје

10:00

Пристигнување во Прилеп - Музеј на тутунот

11:30

Манастир Свети Архангел Михаил, второ најстаро глаголско писмо во Македонија

13:00

Посета на локалитетот Хераклеја Линкестис – IV век п.н.е.

15:00

Ручек во ресторан во центарот на Битола

16:30

Прошетка на Широк Сокак


Црква св. Димитрија
Католичка Црква
Саат Кула
Јени Џамија
Исак Џамија
Стариот пазар
Безистенот
Конзулатите

18:00

Поаѓање за Скопје

Времетраење: 1 ден во тек на целата година

Големина на групата: минимум 2 лица

Појдовна локација: Скопје (со договор при резервација)

Вклучува: транспорт, ручек, пијалоци за време на патувањето, со целосна придружба на професионален туристички водич за сите знаменитости (со вклучени влезници)

Цена: по барање и во зависност од бројот на учесници

Untitled.png

КОНТАКТ

Алберт Ајнштајн бр.8 / локал 1

Веднаш до Вардар Мебел
1000 Скопје, Македонија

T. +389 2 3139 228

T. +389 2 3139 229

M. +389 71 340 528

M. +389 72 220 528

M. +389 72 311 222

info@goldentour.com.mk

events@goldentour.com.mk

bottom of page